Úvod

02.05.2013 23:13

 

 

Naučit koně nějaký trik není těžké, ale je třeba HODNĚ TRPĚLIVOSTI A ČASU. Váš kůň vám

 musí důvěřovat, protože ho budete žádat, abydělal cosi nepřirozeného. Trestání koně nebo zlost bude překážet vašemu pokroku. Pokud kůň nechápe, co po něm chcete, bude frustrovaný a zmatený. TOLERANCE, TRPĚLIVOST A HODNĚ CHVÁLENÍ JSOU KLÍČEM K VAŠEMU ÚSPĚCHU. A samozřejmě pamlsek jako odměna.

Učením cirkusových kousků otevíráte řadu kontaktů mezi vámi a vaším koněm. Váš kůň se naučí, že tím, že Vám bude věnovat pozornost něco získá. Může to být buď odměna nebo pochvala. Váš kůň se takto stane citlivější k vašim příkazům a také vám bude věnovat větší pozornost.
Učíte vašeho koně učit se. S každým dalším cvikem bude pro vašeho koně snadnější, aby se učil novým kouskům. Vy jste se také ve škole učili spoustu různých věcí, ale všichni jste začínali abecedou a počítáním do deseti. Čím lépe je naučíte základy, tím snadnější bude naučit je těžší věci. 
Je třeba mít na paměti, že každý kůň je jiný, každý má jinou vnímavost, jinou povahu a jinou schopnost učení a tomu je třeba přizpůsobit tempo výcviku a celkový přístup. Obvykle není vhodné srovnávat rychlost vašeho postupu s někým jiným. Cokoliv děláte, dokonce i v případě, že jste odrazeni, nedovolte, aby byl odrazen i váš kůň. Nepřestávejte ho chválit a on se nepřestane snažit. Někdy je také vhodné si od cvičení na chvíli odpočinout a stává se, že když k tomu pak vrátíte, jde to lépe. Ale nevzdávejte se úplně.
Musíte správně načasovat pochvalu a odměny. Musíte POUŽÍVAT PŘEDSTAVIVOST, když hledáte způsoby, jak přimět vašeho koně dělat věci, které nezná. Brzy porozumí, že chcete, aby sám vyvinul nějakou snahu, místo toho, aby sebou nechal jen pasivně manipulovat.
NESPĚCHEJTE, některé kousky jsou fyzicky těžké a tak je potřeba při cvičení postupovat pomalu a jemně. Koňské svaly se potřebují učit uvolnit se v nové pozici. Jestliže postupujete příliš rychle a váš kůň se zraní nebo poleká, bude těžké to pak překonat.

Diskusní téma: Úvod

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek